skip to main content

Ripple effect, driving branch, and economic development: case of the agro-food industry in Côte d’Ivoire

Coulibaly, Noufou ; Kone, Siaka ; Casimir, Gboko Kouamé ; Berte, Kama ; Yapi, Yapo Magloire

Ciência rural, 2021-01, Vol.51 (7) [Periódico revisado por pares]

Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciencias Rurais

Texto completo disponível

Citações Citado por
  • Título:
    Ripple effect, driving branch, and economic development: case of the agro-food industry in Côte d’Ivoire
  • Autor: Coulibaly, Noufou ; Kone, Siaka ; Casimir, Gboko Kouamé ; Berte, Kama ; Yapi, Yapo Magloire
  • Assuntos: Agricultural development ; Agricultural economics ; Agricultural policy ; Agriculture ; AGRONOMY ; Banking ; Beverage industry ; Cocoa ; Coffee ; Consumption ; Côte d’Ivoire ; Dairy industry ; Diamonds ; driving branch ; Economic development ; Economic growth ; Economics ; Employment ; Exports ; Food ; Food industry ; Food processing industry ; Food production ; GDP ; Gross Domestic Product ; Industrial production ; investment planning ; Legumes ; Literature reviews ; National accounts ; ripple effect ; Sustainable development ; Tobacco ; Trends ; Value added
  • É parte de: Ciência rural, 2021-01, Vol.51 (7)
  • Descrição: In Côte d’Ivoire, agricultural development has been made possible by the Government strategy to support it through an industrialization-based policy. However, the agricultural sector is still facing many difficulties, despite significant investment efforts undertaken to turn the country into a significant agricultural and agro-food industry (AFI) products exporter on the international market. This study evaluated the effectiveness of the driving role of AFI branches in the Ivorian economy. We used Leontief’s model, coupled with Diamond’s model and Rasmussen’s indices, to assess the ripple effects, and identify the driving branch in the Ivorian economy. Data used are derived from the Input-Output Table (IOT) of the 2018 National Accounts produced by the Government and aggregated into 21 branches or subsectors. Our study showed that there is no outstanding driving branch in the economy. However, some branches are close to compliance with driving branch status. For a driving sector to emerge, the Government should invest in priority order in the following branches: Grain Processing and Starchy Product Manufacturing (GPSPM), Cocoa & Coffee Processing (CCP), Oilseed Industry (OI), Dairy Industry and Fruit & Vegetable Industry (DIFVI), Beverage Industry (BI), Tobacco Industry (TI). And currently, the country’s development strategy should be based primarily on these branches, because they are able to improve the effectiveness and efficiency of production system in the Agro-Food Industry (AFI) and, by extension, the economy. RESUMO: Na Costa do Marfim, o desenvolvimento agrícola tornou-se possível graças à estratégia de apoio do governo através de uma política de industrialização. Contudo, o setor agrícola continua a enfrentar muitas dificuldades, apesar dos grandes esforços de investimento empreendidos para transformar o país num grande exportador de produtos agrícolas e de indústria agro-alimentar (IAA) no mercado internacional. O objetivo do presente estudo é avaliar a eficácia do papel motor dos ramos da Indústria Agro-alimentar (IAA) na economia da Costa do Marfim. Utilizámos o modelo de Leontief, juntamente com o modelo de Diamond e os índices de Rasmussen, para avaliar os efeitos puxadores e identificar o ramo motor da economia marfinense. Os dados utilizados provêm da Tabela Entradas-Saídas (TES) da Contabilidade Nacional de 2018, produzida pelo governo e que foi agregada em 21 ramos ou sub-sectores. Tendo em conta o princípio de identificação do ramo motor, os nossos resultados mostram que não existe verdadeiramente um ramo motor na economia marfinense. Entretanto, alguns ramos estão a aproximar-se desta conformidade de identificação de ramo motor. São, por ordem de conformidade no setor agro-alimentar: Trabalho de Grãos e Fabricação de Produtos à base de Amido (TGFPA); Transformação do Cacau e do Café (TCC); Indústria de Oleaginosas (IO); Indústria de Lacticínios e Indústria de Frutas e Legumes (ILIFL); Indústria de Bebidas (IB); Indústria do Tabaco (IT). Isso significa que, atualmente, a estratégia de desenvolvimento do país deverá apoiar-se, em primeiro lugar, nestes ramos, pois, são eles que podem melhorar a eficácia e a eficiência do sistema de produção da Indústria Agro-alimentar (IAA) e, portanto, a economia da Costa do Marfim.
  • Editor: Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria Centro de Ciencias Rurais
  • Idioma: Inglês;Português

Buscando em bases de dados remotas. Favor aguardar.